Logo GejaTECH
OP oost

3D Watermerken, Een project gesubsidieerd door OP Oost:

OPoost - Het Operationeel Programma Oost (OP Oost) is hťt subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in de provincies Overijssel en Gelderland. Het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.
GejaTECH en Filigrade zijn een samenwerking aangegaan om met behulp van de subsidie aangeboden door OP Oost een uniek plan uit te werken voor het aanbrengen van een 3D-watermerk in PET-flessen.
Dit heeft geresulteerd in een zeer geslaagd concept, zie 3D-watermarking

Filigrade

Filigrade was de kartrekker van het plan. Vanuit hun jarenlange ervaring in het aanbrengen van onzichtbare watermerken in drukwerk was het idee ontstaan om datzelfde principe in een 3D-vorm te gieten.
De voordelen van de daardoor ontstane herkenbaarheid blijken enorm.
 • Recycling Zonder additieven herkenbaar maken van kunststoffen. De kunststof hoeft niet te worden verontreinigd om deze automatisch in het recycleproces te kunnen herkennen. De 3D-markering geeft alle benodigde informatie en alle achterliggende informatie is via een database beschikbaar.
 • Consumenten informatie Het 3D-watermerk kan via een ingenieuze app ook via een smartphone worden uitgelezen. Daarmee is het mogelijk om een zee van informatie aan te bieden, niet alleen van de kunststof verpakking, maar indien gewenst ook van de inhoud daarvan.
 • Namaak voorkomen Zodra het 3D-watermerk wordt aangetroffen bij malware kan via het watermerk worden aangetoond dat illegale praktijken zijn gebruikt om het artikel als origineel zijnde op de markt te brengen.

GejaTECH

Onze expertise (zo'n 45 jaar) in de ontwikkeling van programma's voor het genereren en vertalen van 2D- en 3D-data naar technische gereedschappen en producten kwam goed van pas bij de realisatie van het plan.
De stappen waarbij GejaTECH haar vaardigheden inzette zijn:
 • 3D Software Ontwikkelen van software voor de vertaling van een door Filigrade aangeleverd watermerk in 3D-informatie.
 • Prototypen Vlakke testplaten maken waarin de 3D-informatie in relief-vorm middels freestechnieken is gegraveerd. Hiermee zijn veel testen gedaan om te zien welke textuur-diepte en tekstuur-resolutie in de praktijk de beste leesresultaten opleveren.
 • Flesvormen Vertalen van de 3D-watermerken naar 3D-vormen om de tekstuur op bestaande (fles)vormen te kunnen aanbrengen. Meerdere methoden zijn daarbij uitgevoerd. Positieve watermerken werden aangebracht in zinkvonkdoorns waarmee bestaande flesmatrijsdelen werden gezinkvonkt. Maar ook hebben we de negatieve watermerk informatie direct in de matrijzen aangebracht.

 • Geja TECH biedt door middel van intensieve samenwerking de mogelijkheid om u werk uit handen te nemen van productontwerp en -ontwikkeling tot en met het productieproces.

  CAD/CAM
  Geja TECH
  Adres:Jan Pieterszoon Coenstraat 8
  NL-5684 EG  BEST
  Tel.:+31 499 79 65 15
  Mob.:+31 6 23 65 91 10
  E-Mail:GejaTECH

  KvK Eindhoven:17148710
  OB/VAT:NL0755.95.151-B01

  ING:NL06INGB0002979946
  BIC/SWIFT:INGBNL2A
  IBAN:NL06 INGB 0002 97 99 46
  OP oost